Vandretur – Hærvejen

Kort beskrivelse

Hærvejen løber fra Hirtshals eller Frederikshavn i nord til Padborg i syd og er en vandretur på ca. 500 km. Hærvejen er dermed en af de længste vandreruter i Danmark.

Afhængig af tempoet tager det ca. 3 uger at gå hele strækningen fra nord til syd.

Vandreruten kan følges i begge retninger og går langs stier og mindre veje.

Fakta

Længde på tur:
– 489,6 km fra Hirtshals til Padborg
– 472,3 km fra Frederikshavn til Padborg
Opdeling i etaper: 
Ja
Afmærket rute: 
Blåt Hærvejsskilt
Faciliteter: 
Benyt app’en Hærvejen eller besøg hjemmesiden www.haervej.dk
Område: Jylland – Nordjylland, Midtjylland, Sydjylland

Vandreruten på mobil

Via app’en Hærvejen kan du downloade detaljerede kort over Hærvejsruterne. I app’en kan du også finde information om bl.a. overnatningssteder, spisesteder og indkøbsmuligheder samt læse om Hærvejens historie.

Det er også muligt at downloade vandreruten via app’en ViewRanger.

Hærvejen

Hærvejen er en af de længste vandreruter i Danmark og den byder både på skøn natur, en del af Danmarks historie og mange interessante seværdigheder. Hærvejen er Danmarks svar på Spaniens Camino, og en vandretur langs Hærvejen giver rig mulighed for at fordybelse og skønne naturoplevelser.

Hærvejens historie 

Hærvejen har i tidens løb haft mange navne: Studevejen, Oksevejen, Kongevejen, Romervejen eller bare Landevejen. Hærvejen har ikke kun været én vej, men har fulgt mange forskellige ruter i landskabet langs den jyske højderyg, hvor man nemmest kunne komme tørskoet ned igennem Jylland. Vejen er blevet brugt både til hær-, handels- og fragtvej, men også som pilgrimsrute, og man har langs denne rute kunne møde både soldater, handelsfolk, håndværkere, studedrivere og pilgrimme.

Med jernbanens indtog i 1800-tallet gik Hærvejen dog i glemslen, indtil den blev genopdaget i det tyvende århundrede, og Hærvejen er inden for den seneste årrække blevet genoplivet som pilgrimsrute.

Seværdigheder

Vandreruten fører dig igennem en fantastik natur, som du har mulighed for at nyde i fulde drag, når roen sænker sig over dig, mens du vandrer af sted langs stier og mindre veje. På Hærvejen møder du et stykke af dansk historie og har mulighed for at opleve, hvordan det var at være på rejse i gamle dage.

På din vej har du også mulighed for at besøge en lang række interessante seværdigheder, som kan give dig et godt indblik i Danmarks historie fra stenalderen til nyere tid.

Ved Snæbum ved Hobro går ruten bl.a. forbi jættestuen Sniphøj, som dateres tilbage til stenalderen og som er en af landets mest anselige og bedst bevarede jættestuer i Danmark.

Når man passerer Jelling, vandrer man ind i vikingetiden og kommer tæt forbi nogle af de fineste monumenter fra denne tid – her kan man studere et vikingeanlæg med de to største gravhøje i Danmark samt to runesten. Disse monumenter er sammen med Jelling Kirke optaget på UNESCOs verdensarvliste. I Vejle Ådal går turen også forbi en rekonstruktion af Ravningebroen, som blev bygget under Harald Blåtand.

En indføring i dele af nyere tids historie kan man bl.a. få på Bunkermusset i Hirtshals, hvor man kan se 54 udgravede bunkere fra 2. Verdenskrig.

Som pilgrimsrute byder Hærvejen også på en lang række kirker og flere hellige kilder. Ved Give passer man f.eks. Øster Nykirke, som Danmarks højest beliggende kirke, – 127 meter over havet – og blev bygget i 1150-1200 i forbindelse med valfarten til Sct. Peders Helligkilde, som ligger tæt på kirken.

Du kan på Hærvejens app følge med i, hvilke seværdigheder, du passerer på din vej.

Planlæg turen

Det er en god ide at planlægge turen, inden du tager af sted, så du bl.a. har en ide om, hvor du kan overnatte og hvor du kan handle ind undervejs.

Turens længde
Vandreturen på Hærvejen udspringer fra to forskellige steder i nord – Hirtshals eller Frederikshavn – og går til Padborg i syd. Du kan se de store overordnede etaper på kortet herunder. 

Vandreturen langs Hærvejen kan opdeles i forskellige dagsetaper afhængig af, hvor langt man ønsker at gå pr. dag. Ofte vil det være overnatningsmulighederne, der bestemmer længden på dagsturene. En dagsetape vil dog typisk ligge på 20-30 km.

Afhængig af tempoet tager det ca. 3 uger at gå hele strækningen fra nord til syd.

Man kan dog også vælge at tage en enkelt dag på den gamle handelsrute. Man skal dog huske på, at der ikke er tale om en rundtur, så inden man starter turen, skal man have planlagt hjemturen eller alternativ gå den samme vej frem og tilbage. 

Overnatning
Langs Hærvejen findes flere forskellige overnatningsmuligheder – fra kroer, B&B og pilgrimsherberger til shelters og teltpladser. Så afhængig af det ønskede komfortniveau, er mulighederne mange.

Om sommeren (juni, juli og august) er det muligt at overnatte på pilgrimsherberger langs ruten, mens man i de øvrige måneder må planlægge turen ud fra andre overnatningsmuligheder. Flere af pilgrimsherbergene er etableret i gamle kroer eller nedlagte landbrug og giver mulighed for at overnatte under primitive kår som i gamle dage.

www.haervej.dk anbefales det at gå ruten fra 1. maj til 1. oktober, da vejret her er mest stabilt og overnatningsmulighederne størst.

Du kan finde overnatningsmuligheder i Hærvejens app. Her kan du også finde finde shelters og teltpladser, hvis du ønsker at overnatte i det fri.

Indkøbsmuligheder
Da dagsetaperne er forholdsvis lange, er det vigtigt at have provianten i orden.

Hærvejen tager dig forbi supermarkeder, gård- og købmandsbutikker, og om sommer er det visse steder også muligt at købe frugt og grøntsager ved opsatte boder langs ruten.

På nogle af strækningerne er der ikke mulighed for at købe ind, så forbered din rute, inden du tager af sted, så du ved, om du skal have proviant med i rygsækken til dagens etape.

Du kan finde en oversigt over indkøbsmuligheder, caféer og spisesteder i app’en.

TitleDescription